Vertrouwenspersoon niet verplicht stellen bij elk bedrijf

Vanavond is de voorzetting van het kamerdebat over het voorstel van GroenLinks om verplicht een vertrouwenspersoon aan te stellen voor élk bedrijf. Ik zal dan opnieuw pleiten dat het MKB moet worden ontzien. Het initiatiefvoorstel legt vele honderdduizenden Nederlandse ondernemingen en organisaties eenzelfde verplichting op, de VVD wil dat zoals de arbo-wet ooit is vormgegeven dat ondernemingen en organisaties zelf bepalen hoe ze een veilige en gezonde werkomgeving willen vormgeven. Wettelijk is een werkgever al verplicht om te zorgen dat er binnen zijn/haar bedrijf veilig en gezond kan worden gewerkt. Er zal verschil zijn tussen grote en kleine bedrijven. Een groot bedrijf heeft in 9 van de 10 gevallen al een vertrouwenspersoon en kan dat goed organiseren of hiervoor mensen vrijspelen. Maar voor een startup met een webshop of een wasserette met 2 werknemers, zal moeilijker aan de voorliggende wetswijziging kunnen voldoen.

Hoewel de VVD niet tegen vertrouwenspersonen is, zijn we tegen de verplichtstelling voor élk bedrijf. We vinden dat organisaties zelf moeten kunnen bepalen hoe ze veilig werken willen organiseren. Ook kan het hebben van een gedragscode, een klachtenregeling, goede afspraken met de bedrijfsarts/preventiemedewerker, weerbaarheidstraining of een leidinggevende die bewust is van voorbeeldgedrag, een manier zijn om problemen als het gaat om grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer aan te pakken. Samen met Caroline van de Plas van BBB en Liane den Haan van GOUD dien ik een voorstel dat ervoor moet zorgen dat bedrijven en organisaties tot en met 25 werknemers geen verplichting wordt opgelegd. 

De initiatiefnemer van het wetsvoorstel heeft geen MKB-toets laten uitvoeren. In het debat ga ik de minister vragen om bij het bedenken, uitwerken en uitvoeren van wet- en regelgeving de lastdruk zo realistisch mogelijk in kaart te brengen en te beperken. Ook staat informatie over wat je als werkgever en werknemers kunt doen in het geval van bijvoorbeeld een onveilige werkomgeving of grensoverschrijdend gedrag heel versnippert online. Soms alleen geschreven voor werkgevers, in beperkte mate voor werknemers. Het is wel goed om op overheidssites een goede samenhang te zien, zo moet duidelijk zijn dat er gewerkt kan worden met gedragscodes / klachtregelingen en ook adviezen wanneer aankloppen bij de politie, wanneer naar de arbo-arts, wanneer naar de OR of wanneer misschien zelfs naar het huis van de klokkenluiders als het gaat om maatschappelijke misstanden. Of dat alles kunnen voorkomen door zelf een gesprek met een collega of leidinggevende aan te gaan. Cultuurverandering dwing je niet af met een wet of document. Het is en zal naar de toekomst alleen maar belangrijker worden om elkaar aan te spreken op gedrag. Dat kan niet alleen een verantwoordelijkheid zijn voor werkgevers of leidinggevende maar ook van alle medewerkers. Onderzoek laat zien dat veel werknemers niet weten wie hun vertrouwenspersoon is, hoe ze die kunnen bereiken en wat ze kunnen verwachten als ze naar vertrouwenspersoon stappen. Op het vlak van informatie voorziening valt ook nog veel te winnen. De minister ga ik vragen om te bekijken of de overheidsinformatie kan worden aangepast en in gesprek kan gaan met partijen om dit te verbeteren.

Lees het amendement en de moties in de bijlage hieronder.