Nederlandse kiezers in het buitenland kunnen nu ook invloed uitvoeren op samenstelling Eerste Kamer

Vanaf 2023 kunnen Nederlanders die in het buitenland wonen ook stemmen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarmee bepalen zij voor het eerst mede de samenstelling van de Eerste Kamer. Eerder dit jaar is hiertoe een grondwetswijziging aangenomen. Nederlanders in het buitenland mochten al stemmen voor de Tweede Kamer en het Europees Parlement. Volgens VVD-Tweede Kamerlid Mark Strolenberg is Nederland hierdoor weer een stukje democratischer geworden: “Het is goed dat Nederlanders in het buitenland volledig kunnen meebeslissen. Er zijn immers tal van zaken - denk aan pensioenen en belastingen - die ook hen raken.”

Kiezers kunnen straks in maart 2023 per brief hun stem uitbrengen of briefstem afgeven bij een Nederlandse ambassade in het buitenland. Het is hiervoor wel van belang dat ze geregistreerd staan in het kiesregister bij de gemeente Den Haag.

Registreer voor 1 februari 2023
Heeft u zich al geregistreerd als kiezer in het buitenland, Vul dan het wijzigingsformulier in en kies wat u wilt wijzigen bij: ’Aan welke verkiezing ik wil deelnemen’.

Bent u nog niet geregistreerd als kiezer buiten Nederland? Vul dan het registratieformulier voor kiezers buiten Nederland in. Naast de kiescollegeverkiezing kunt u in dit formulier ook aangeven dat u wilt stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen en de Europees Parlementsverkiezingen.