Mark Strolenberg: “Krimp en veroudering Drentse bevolking groot risico voor de leefbaarheid: We moeten niet het bejaardenhuis van Nederland worden”.

Mark Strolenberg, nummer 38 op de kieslijst van de VVD bij de aanstaande kamerverkiezingen vreest dat als de prognose van de provincie Drenthe uitkomt de leefbaarheid in het gedrang komt. De provincie ziet de vergrijzing tot 2040 sterk toenemen tot één derde van de Drenten een oudere is, dit terwijl het aantal jongeren juist afneemt.

“We moeten er alles aan doen om juist jongeren te bewegen om in Drenthe te komen studeren, werken en leven” zegt Strolenberg tijdens een werkbezoek in Anloo. “Hier om je heen zie je waarom toeristen zo graag naar onze provincie komen en niet alleen toeristen maar ook veel westerlingen die hier komen Drentenieren. Prachtig maar dat zet qua leefbaarheid geen zoden aan de dijk we willen tenslotte dat scholen en sportclubs in dorpen open blijven. En nu al zie je daarin een afname”. 



Om het tij te keren vindt de Drentse kandidaat het van belang dat de overheid flink investeert in Drenthe en soortgelijke provincies. “Door het verbeteren van de bereikbaarheid, dus asfalt en spoor kunnen mensen prima verder van hun werk af wonen. Je ziet dat er nu een enorme toename is van thuiswerken en dat mensen af en toe op kantoor zijn. Daarnaast moet het voor grote (innovatieve) bedrijven aantrekkelijker worden om zich in het Noorden te vestigen en dan moet er een goede infrastructuur zijn en het voorzieningenniveau op peil zijn” aldus de VVD-er. 

Ook het woonaanbod moet hoger en diverser vindt Mark Strolenberg: “Je ziet mensen ouder worden die blijven wonen in een gezinswoning. Velen daarvan willen wel kleiner gaan wonen maar kunnen simpelweg niet omdat de woningmarkt in Nederland behoorlijk op slot zit. En dit terwijl juist het aantal eenpersoons huishoudens de komende decennia in Drenthe flink zullen toenemen. Een stijgende vraag en dat terwijl de bouw al jaren stagneert. We moeten vooruit blijven kijken en verder dan een verkiezingsperiode van vier jaar.”