Weblog Mark Strolenberg: Kijken in Kansen

Weblog Mark Strolenberg: Kijken in Kansen

Het CDA, Gemeentebelangen en de ChristenUnie hebben elkaar gevonden in Hoogeveen. En inmiddels is een collegeprogramma opgesteld. Deze week week heb ik het kersverse programma doorgenomen en eerlijk gezegd spreekt de kop van het programma mij wel aan: "Kijken in Kansen". Het straalt optimisme uit en daar houd ik van. De volledige leus is: Kijken in mogelijkheden en denken in kansen. Hoop trouwens wel dat het niet bij kijken en denken blijft, uiteindelijk kan de verandering alleen komen door te DOEN. 

De woorden "inzetten op initiatieven, creativiteit, ondernemerschap en maatwerk" doen mij deugt. Dat is een prima lijn en ook 'Ja, tenzij' filosofie van het beoogd nieuwe college spreekt mij aan. Ben dan ook erg benieuwd hoe dit uitpakt in de gemeenteraad en dan vooral met betrekking tot de overigens goede VVD ideeën en voorstellen. Ook eigen verantwoordelijkheid ontbreekt net als in het vorige college programma niet. Een goede zaak. Ik ontdekte overigens ook een nieuw origineel scrabblewoord: "samenredzaamheid".

Geld speelt geen rol?

De zogenaamde socialer peiler lijkt wat uitdagender neergezet dan in het vorige programma. Heel opmerkelijk genoeg wordt er alvast gemeld dat als we niet uitkomen met het Rijksbudget voor de decentralisaties dat dan het college sowieso bijpast. Dat gezegd hebbende verzwakt het volgens mij de uitdaging om het niet alleen beter maar ook voordeliger aan te pakken.

Het royale minimabeleid van de gemeente Hoogeveen zal de komende tijd worden uitgebreid met 'Kinderpakketten' en zal er meer nadruk komen te liggen op actieve inkomensondersteuning. Mijn eerste gedachte is dit gaat extra geld kosten, ten koste van wat?

Er wordt geschreven dat aantal ambities worden verhoogd. Ook zijn er concrete plannen waarbij het nog de vraag is wat dat finaniceel gaat betekenen. Om en paar zaken te noemen:

- Ouders meer helpen en achterstanden bij kinderen voorkomen en aanpakken;

- Bezuinigingen op sportverenigingen terugdraaien;

- Kortingsacties bij betaald parkeren;

- Achteraf betaald parkeren invoeren -> waarbij totale parkeerinkomsten op peil blijven;

- Bij gemeentelijke sporten-/buurtaccomodaties, staat dat het college eerst gaat voor inhoud en dan voor stenen. Maar in een bijzin wordt geschreven dat er wel in elk dorp en wijk een eigen gebouw moet blijven;

- Opknapbeurt van Het Hoekje, college zet in op ontvangen van subsidie. Als dat uitblijft trekt het college zelf de portemonnee;

- Nieuwe passantenhaven;

- Niet verder bezuinigen op cultuur;

- Start subsidies voor nieuwe evenementen;

- Beter onderhouden van wegen en fietspaden;

- Ondernemers helpen die extra begeleiding nodig hebben om mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen;

- Er wordt een sport 'knelpuntenpot' ingesteld, clubs die in hun voortbestaan worden bedreigd kunnen hier eenmalige een beroep op doen. Een verenigingen die 'binnen' sporten en geen kantine hebben, kunnen eenmalig rekenen op een tegemoetkoming.

Vraagtekens

Het staat allemaal te lezen in het collegeprogramma. Verder staat dat geleidelijk de schulden worden afgebouwd en dat het streven is om per saldo de woonlasten te verlagen. Hamvraag is waaruit worden de nieuwe initiatieven en beleidsvoorstellen betaald of ten koste van wat kan dit gerealiseerd worden? Ik zet hier en daar mijn grote vraagtekens.

Werk

Een goed punt is dat er ingezet wordt op het terugdringen van werkloosheid. Ook is de gedachte om samen met de provincie een Drents industrieplan op te stellen en samen met bedrijfsleven en onderwijs een plan te maken. De doelstelling is goed, ik ben ook benieuwd naar de invulling, realisatie en uiteraard effecten ervan.

Conservatief college

Het college wil wel maatregelen gaan nemen die op langere termijn effect zullen hebben. Dat is goed, te vaak is alleen gedacht aan de korte termijn realisatie. De ambitie om het gemiddelde opleidingsniveau in Hoogeveen te verhogen is absoluut geen sinecure en vergt visie, geduld en daadkracht. Ook stimuleren en bevorderen van gemeente brede aanleg van bijvoorbeeld snel internet spreek mij natuurlijk ook bijzonder aan de tijd zal ook uitwijzen wat voor maatschappelijke en economische effecten dit heeft in de snel veranderde wereld. Het niet uitbreiden van aantal koopzondagen was bij deze coalitie te verwachten, ondanks al die “#hashtags in het college programma’’ denk ik wel dat we de komende vier jaar te maken krijgen met een meer conservatiever college dan voorgaande jaren. 

4 wethouders

Wat voor mij wel onbegrijpelijk is dat men komt met 4 fulltime wethouders. De vorige coalitie heeft destijds in de begroting onder andere het voorstel opgenomen te bezuinigen op wethouders. De vierde wethouder zou een behoorlijke bezuinigingsslag van € 160.000,- opleveren per jaar. Dit betekent voor 2014 € 80.000,- en vanaf 2015 elk jaar structureel € 160.000,-. In de begroting is destijds benoemt en geaccordeerd dat het schrappen van de vierde wethouder zou kunnen door verandering in portefeuilles in verband met de decentralisaties, betere ambtelijke ondersteuning en minder representatieve activiteiten. Ook zou het mogelijk zijn om de burgemeester een rol te laten vervullen op bijvoorbeeld onderwerpen als gemeentelijke dienstverlening, bestuurlijk, financieen en veiligheid.

Al met al zal ik het positief kritische volgen en beoordelen, zoals dat gebruikelijk is voor een raadslid.