Weblog Mark Strolenberg: Verbinding met Duitsland

Gemeente Hoogeveen heeft ingestemd met het lidmaatschap van de Eems Dollard Regio (EDR). Ik ben blij met deze deelname. Het geeft onder andere Hoogeveense ondernemers en de gemeente een ingang om zaken te kunnen doen in en met Duitsland. Het past in het VVD plaatje om te streven naar een structurele lobby om bedrijvigheid aan te trekken, ondernemers samen te brengen en te verbinden.

De EDR is al jaren een prima platform voor structureel overleg met Duitse overheden. In de Provinciale Staten heeft de VVD ook al geruime tijd gepleit voor dit grensoverschrijdende lidmaatschap.  Want in het Europa van de toekomst speelt regionale samenwerking een belangrijke rol. Ik hoop dan ook dat de gemeente een vorm van nieuwe (wellicht industriĆ«le of logistieke) internationale samenwerking willen initiĆ«ren en faciliteren. Ook wordt verwacht dat binnen toekomstige Europese subsidieprogramma's het component internationale samenwerking (c.q. grensoverschrijdend component) noodzakelijk wordt om in aanmerking te komen voor subsidies. 

Onze Oosterburen wonen slechts 35 kilometer van ons vandaan, het is goed dat nu ook nadrukkelijke samenwerking met hen wordt gezocht. De aangrenzende deelstaat Nedersaksen is zelfs groter dan Nederland en telt 8 miljoen inwoners. Op het gebied van onderwijs, interregionale projecten, arbeidsmarkt en werkgelegenheid, doen zich talloze kansen en mogelijkheden voor.  Ik ben benieuwd!